ادتا
ادتا:
ادتا یا اتیلن دی آمین تترا استیک اسید پودر سفید رنگ و محلول در آب است که برای اتصال یونهای آهن به کلسیم استفاده می شود و در حقیقت یک عامل شلات کننده است .
تاریخچه :
اتیلن دی آمین تترا استیک اسید برای اولین بار توسط کمپانی آلمانی در سال 1930 کشف شد که می خواست جایگزینی برای اسید سیتریک پیدا کند که در صنعت نساجی و محلول های رنگی کاربرد داشته باشد .
خواص :
نام : اتیلن دی آمین تترا استیک اسید یا EDTA (ادتا)
فرمول مولکولی :
C10H16N2O8
نقطه ذوب : 250 درجه سانتی گراد
دانسیته : 0.86 g/cm3
حلالیت : در سود سودز آور سه مولار 100gr/mol
شکل : کریستالی
Ph : 2.5 (محلول 10 گرم در لیار در دمای 23 درجه سانتی گراد)
رنگ : سفید
حلالیت در آب : 0.5 gr/lit (در 25 درجه سانتی گراد )
موارد کاربرد :
EDTA که به عنوان یک آدیپییک اسید شناخته شده است ، یک جایگزین کریستالی بی رنگ است که به طور عمده در یون های فلزی شلات کننده استفاده می شود . EDTA یا اتیلن دی آمین تترا استیک اسید در شکل نمکی آن همچون سدیم اتیلن دی آمین استیک اسید یا کلسیم اتیلن دی آمین استیک اسید فروخته می شود . EDTA کاربرد های صنعتی یا پزشکی به عنوان مواد شلات کننده دارد . بسیاری از کاربرد های آن ها با این واقعیت مواجه هستند که فلزات و یون های فلزی کریستال های مهمی در واکنش های متعدد هستند . به وسیله مواد شلات کردن فلزات اتیلن دی آمین تترا استیک اسید از واکنش کاتالیزور روی فلزات جلوگیری می کند و از تجزیه آن ها جلوگیری می کند . در دیگر کاربرد های شلات کننده EDTA در کاغذ و خمیر آن ، محصولات تمیز کننده مانند شامپو ها ، دارو های پزشکی ، مواد شیمیایی ، محصولات کشاورزی و تصفیه آب است . اتیلن دی آمین تترا استیک اسید در واترجت ها و شوینده ها استفاده می شود که نقش آن جدا کردن یون های کلسیم و منیزیم و نرم کنندگی آب است .