فسفات ها
فسفات ها :
فسفات ها یا فسفاته ها نمک های اسید فسفریک می باشند . به صورت عمده به سه نمک فسفات به عنوان کود شیمیایی تبدیل می شوند که شامل سدیم تری پلی فسفات TSP ، دی آمونیوم هیدروژن فسفات DAP و مونو آمونیوم دی هیدروژن فسفات MAP هستند .
فسفات حاوی آمونیوم :
مونوآمونیوم دی هیدروژن فسفات و دی آمونیوم هیدروژن فسفات به طور وسیع در کود های شیمیایی استفاده می شوند و روش های ساخت آنها با ترکیب اسید فسفریک و آمونیاک آبدار به نسبت مناسب در یک ظرف در حال چرخش به دست می آید .
انتخاب آمونیوم فسفات برای استفاده ‚ بستگی به نسبت نیتروژن و فسفات مورد نیاز برای کشاورزی دارد .
فسفات حاوی کلسیم:
کلسیم فسفات هم به طور وسیع به عنوان کود شیمیایی استفاده می شود. کلسیم هیدروژن فسفات یا Ca(H2PO4) به وسیله واکنش سنگ های فسفاتی با اسید فسفریک به دست می آید .
Ca3(PO4)2 + H2SO4—> Ca(H2PO4)2 +2CaSO4
این ترکیب به عنوان کود سوپر فسفات شناخته می شود و شامل ۲۰ درصد فسفر (P2O5) است .
اگر سنگ فسفات با فسفریک اسید به جای سولفوریک اسید حرارت داده شود ، غلظت بیشتری از کلسیم دی هیدروژن فسفات با سطح بیشتری از P2O5 (تا ۵۰ درصد) تولید می شود .
Ca3(PO4)2 + 4H3PO4 —-> 3Ca(H2PO4)2
این ترکیب به عنوان سوپر فسفات سه گانه شناخته می شود . سطح بالایی از فسفات به دست می آید چرا که محصول با سولفات کلسیم رقیق نشده است .
سدیم فسفات ها :
سدیم فسفات از واکنش اسید فسفریک با محلول غلیظ سدیم هیدروکسید در نسبت مناسب و نسبت استوکیومتریک به دست می آید . که در این حالت محصولی کریستالی خارج می شود .
مونو سدیم دی هیدروژن فسفات (MSP , NaH2PO4) در تمیز کردن فلزات و فرمولاسیون آماده سازی سطوح استفاده می شود . همچنین نقش مهمی در تولید دارد . نماینده کنترل PH در خمیردندان ، در پوشش های لعاب (سرویس های بهداشتی ) و در تولید فسفاته های نشاسته ‚ استفاده می شود . یکی از بزرگترین استفاده های MSP در عملیات تصفیه آب آشامیدنی است . یا اسید فسفریک یا MSP می تواند یک پوشش نازک نامحلول از فسفاته های فلزی در لوله های فلزی ایجاد کرد تا از تجزیه فلزات به وسیله اسید ها در آب جلوگیری شود .
دی سدیم هیدروژن فسفات (Na2HPO4) به عنوان نرم کننده در پنیر های فراوری شده کاربرد دارد. در لعاب ها و دوغاب های سرامیکی استفاده می شود. همچنین در رنگ کردن چرم ، تولید رنگ و به عنوان کند کننده خورندگی در واحد های تصفیه آب مورد استفاده قرار می گیرد .
روش تولیدی متفاوت برای تولید نمک دی سدیم هیدروژن با استفاده از اسید فسفریک و سولقات سدیم:
این روش موادخام اسید فسفریک و سولفات سدیم را استفاده می کند. نسبت مولی اسید فسفریک به سولفات سدیم 1به 1.6تا 2.4 است. دو ماده اولیه با این نسبت ها با هم مخلوط شده و به هم زده می شوند. آب آمونیاکی یا آمونیاک مایع با درصد جرمی بین 26 تا 28 درصد به این ترکیب اضافه می شود. تا pH محلول به حدود 8یا بیش از 8تنظیم شود. خروجی این فرآیند در دمای بین 15و25درجه سابتی گراد سرد و کریستالیزه می شود.بعد از فیلتراسیون سدیم هیدروژن فسفات آمونیم کریستالی به دست می اید. به این ترکیب خاکستر سودا اضافه می کنیم. و یکساعت زیر 180 درجه سانتی گراد حرارت می دهیم. نتیجه بعد از فیلتر کردن و متراکم کردن ‚ محصول بعلاوه سولفات آمونیم است. مزیت این فرآیند نسبت به روش متداول تولید ‚ صرفه جوئی قابل توجه هزینه تولید و مواد اولیه است.
نمک تری سدیم یا (Na3PO4):
تری سدیم فسفات(Na3PO4) در شوینده های با قابلیت بالا به عنوان مثال برای چربی گیری فولاد استفاده می شود . این ماده قلیایتی نسبتا بالا دارد و برای خیس کردن یون های کلسیم استفاده می شود تا آنها را به عنوان محلول نگه دارد تا از تشکیل مواد زائد در فرمول جلوگیری کند .
دی سدیم بیروفسفات (Na2H2P2O7) به عنوان ماده مخمر در نان و کیک (کمک به آزاد سازی CO2 کرده ) ، به عنوان کاهنده یون اکسید آهن (که اثر قهوه ای کننده یا تیره کننده دارد ) در تولید غذاهای متنوع و به عنوان پخش کننده در گل های چاه های حفاری نفت استفاده می شود .
همچنین بخوانید : سدیم تری پلی فسفات stpp و روش های تولید سدیم تری پلی فسفات
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.